A napégés nem játék – jobb elkerülni

Bár a napfénynek számos pozitív hatása is van, mégis csak kellő odafigyeléssel szabad napozni. A legveszélyesebb fényártalmak egyike a napégés, amelyre bőrünk mindig emlékezni fog, és akár évekkel, évtizedekkel később is okozhat nagyon súlyos egészségügyi problémákat.

Tehát az olyan intenzív napfényhatás, ami napégést okoz, fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának a kockázatát. A bőr könnyebben fertőződhet meg, gyorsabban öregedhet, keratosis solaris alakulhat ki rajta, de a legveszélyesebb mindközül a bőrrák. Vegyük ezeket sorra:

 1. A fertőzésveszély azért növekedik, mert a napégés nagyon sokszor felhólyagosodik, a kiszakadt hólyagok pedig nagyon könnyen elfertőződhetnek.
 2. A bőr korai öregedése miatt idősebbnek nézhetünk ki korunknál. Fiatalabb korban még csábító is lehet 16 helyett 22-nek kinézni, de ha belegondolunk, 50 éves korban már senki nem szeretne 65-nek tűnni. De mit is jelent tulajdonképpen a bőröregedés?
  • A kötőszövetek meggyengülnek, ez csökkenti a bőr rugalmasságát.
  • Mély ráncok alakulnak ki.
  • Vékonyabb, áttetszőbb lesz a bőr.
  • Piros vénatágulatok alakulnak ki az orcán, az orron és a fülön.
  • Szárazzá, durva tapintásúvá válik a bőr.
  • Szeplők és barna foltok jelentkeznek az arcon, a vállon, a kézfejeken, a mellkason és a háton.
  • Fehér foltok alakulnak ki a karokon és a lábszárakon.

 1. A keratosis solaris elsősorban a természetesen világos bőrű embereket érinti, és egy nagyon ismert késői Nap okozta bőrártalom. Lapos, érdes szélű, hámló felszínű foltok alakulnak ki a bőr felszínén, amelyek színe a fehértől kezdve a rózsaszínen át egészen a sötét barnát is elérheti. Ez a betegség nagyon gyakran bőrrákká alakul a későbbiekben, így daganat előtti állapotnak tekintjük.
 2. Ha egy napfényhatás már képes napégést okozni, akkor az a sejtek DNS tartalmát is tudja károsítani. A későbbiekben ez a folyamat okozza a bőrrákot. Legismertebb fajtája a melanoma, amikor már egy meglévő anyajegy szerkezete változik meg, vagy egy új, gyanús kinézetű jelenik meg. A melanoma másik típusa az, amikor egy napfénynek kitett helyen egyre sötétedő folt jelenik meg, amelynek mérete is nőhet. A bőrrák harmadik típusának számítanak azok az eleinte kicsinek tűnő vérző sebek, amik bevarasodnak, de aztán gyógyulás helyett újra vérezni kezdenek. A bőrrák bizonyos esetekben halált is okozhat!

Fontos tudni, hogy egy ma történt napégés nem feltétlenül a közeljövőben okoz majd problémát, hanem életünk egy későbbi szakaszában. Éppen ezért, hogyha jót akarunk saját magunknak, akkor véget vetünk a ,,múltkor sem volt belőle baj, hamar bebarnult” mondatok mondogatásának, és elkezdjük betartani a napozási szabályokat.

A Főnix patikában most 6199 forintért megvásárolhatja a Bioderma Photoderm Max SPF50 fényvédő terméket, amely illatanyagmentes, parabénmentes és vízálló. Előzze meg a bajt!

Amennyiben későn kapott észbe, akkor is érdemes minél hamarabb kezelni az érintett bőrfelületet, amelyhez ideális választás lehet a 2049 forintos Swiss Panthenol Premium hab/spray, amely gyors és hatásos segítséget nyújt a napégette és irritált bőr regenerációjára és ápolására.

Főnix Patika
4031 Debrecen, Angyalföld tér 1.

Nyitvatartás
Hétfőtől Péntekig: 8:00-18:00
Szombaton: 8:00-13:00
Vasárnap: Zárva

Patikánk bank- és egészségkártya elfogadóhely!
Minden jog fenntartva! © 2021 Főnix Patika
A weboldalt a DIAMOND AGENCY tervezte és kivitelezte.