Az ezerarcú Q10

A Q10-koenzimet egyre többen szedik, hiszen számos pozitív hatása van a szervezetünkre.

A Q10-koenzimet elsőként Fredrick L.Crane professzor és munkatársai fedezték fel 1957-ben. Azóta világszerte számos tudós tollából jelentek meg ezzel kapcsolatos tanulmányok. Az évek során a Q10-nek egyre újabb és újabb jótékony hatásait sikerült kimutatni. A Q10-koenzim az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítő az omega-3 és a multivitaminok után, hazánkban is egyre többen szedik, hiszen számos pozitív hatása van a szervezetünkre.

A Q10-koenzim ezer arca 

A koenzim Q10 (CoQ10), vagy más néven ubikinon, vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, a mely nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, az oxigénszállításban és a szabadgyökök semlegesítésében.

 

A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában, ugyanakkor a betegségek megelőzésében is játszik fontos szerepet. Megakadályozza a zsírnemű anyagok az úgynevezett plakkok lerakódását az érfalon ezáltal csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, illetve a szívinfarktus, valamint az agyvérzés kockázatát.

Emellett a különböző kémiai molekulák lebomlása során végbemenő oxidációs szám változások katalizálásával csökkenti a stresszt, fontos szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében és az oxigénszállításban.

Tudományos publikációk szerint a Q10 mérsékli a bőr öregedési folyamatait, és csökkenti az oxidatív folyamatokat. Ezen kívül gátolja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek a bőr szilárdságát hátrányosan befolyásolják.

A közelmúltban kezdték vizsgálni a koenzim-Q10 lehetséges jótékony hatását neurodegeneratív kórképekben, és a vérzsírszint csökkentésére alkalmas gyógyszerek, a statinok mellékhatásainak kivédésében, gondolunk itt az izomfájdalmai mérséklésére.

A koenzim-Q10 szintje mindenkinél más és más, egyénileg és a korral változik. Az emberi szervezet körülbelül 30 éves koráig képes előállítani belőle a szükséges mennyiséget. A termelése az évek során folyamatosan csökken.

Arra nagyon kell vigyázni, hogy ne kopjon ki a szervezetből, mivel hiánya komoly tüneteket okozhat, ugyanakkor számos betegség forrása lehet.

A táplálékok közül Q10 koenzimet elsősorban a hal, a vörös hús, a szárnyas, a szója, a diófélék és néhány növényi olaj tartalmaz. Normál vegyes étrend esetén naponta kb. 2-20 mg Q10 koenzimet veszünk magunkhoz. 

Nem kell aggódni, hiszen étrendkiegészítők formájában megvásárolható így a Főnix patikában is.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindig csak hivatalosan bevizsgált formát szabad fogyasztani, mert a koenzim-Q10-et sokan hamisítják és enyhébb esetben a készítmény hatástalan máskor akár egyenesen káros is lehet.

Összefoglalva: a koenzim Q10 növelheti az energiaszintet, csökkentheti a krónikus fáradtságot, erősítheti a szív ellenálló képességét a keringési problémákkal szemben. Normalizálhatja a vérnyomást, a vércukor- és vérzsírszintet. Erősítheti az immunrendszert és a sejtek antioxidáns védelmét. 

Alkalmazása javasolt a szervezet megfelelő koenzim Q10 szintjének fenntartásához, így érdemes erre odafigyelni.

Főnix Patika
4031 Debrecen, Angyalföld tér 1.

Nyitvatartás
Hétfőtől Péntekig: 8:00-18:00
Szombaton: 8:00-13:00
Vasárnap: Zárva

Patikánk bank- és egészségkártya elfogadóhely!
Minden jog fenntartva! © 2024 Főnix Patika
A weboldalt a DIAMOND AGENCY tervezte és kivitelezte.