Minden, amit a COVID19-ről és annak megelőzéséről tudni érdemes!

A Covid19 egy vírusos, légúti, illetve légzőszervi megbetegedés, amelyet a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okoz. Hazánkban 2020 márciusában regisztrálták az első megbetegedést és halálozást, azóta azonban már sokkal többet tudunk a vírusról és különböző védőoltásokkal is védekezhetünk ellene.

A járvány folyamatos terjedésével olyan óvintézkedéseket vezettek be világszerte és Magyarországon is, melyek segítenek egészségünk megőrzésében. Előkerültek az arcmaszkok, a kézfertőtlenítők, emellett pedig a távolságtartásra is jobban odafigyelünk, különösen zsúfolt helyeken.

Ennek oka, hogy a vírus főként cseppfertőzéssel terjed: kilégzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel. Emellett a tárgyak és felületek megérintése által kezünkre, majd arcunkhoz érve a szervezetünkbe kerülhet. A fertőtlenítők segítenek elpusztítani a vírust, a maszkok és a távolságtartás pedig segít a megfertőződés esélyének csökkentésében.

A vírus legjellemzőbb tünetei közé sorolhatóak a láz, a száraz köhögés és a légszomj, de az ízlelés és szaglás elvesztése, csökkenése is utalhat fertőzöttségre. Ha ezeket a tüneteket észleljük – mivel hasonlóak lehetnek más fertőzések tüneteivel –, érdemes konzultálni a háziorvossal és COVID19 tesztet végezni (PCR-teszt, antigén gyorsteszt). Pozitív teszteredmény esetén pedig fontos az óvintézkedések betartása és az izoláció.

A WHO adatai szerint körülbelül két hét a gyógyulási idő, enyhébb megbetegedés esetén. Ez esetben sok pihenéssel, folyadékpótlással és fájdalomcsillapítóval kúrálhatjuk magunkat. Azonban leginkább egyénileg változó a gyógyulás folyamata, amely függ attól is, hogy mennyire intenzíven betegítette meg a vírus az adott illetőt.

Egy évvel a vírus megjelenése után már hazánkban is egyre többen kapták meg és kérhetik a különböző védőoltásokat, melyek segítségével immunitás alakulhat ki szervezetünkben anélkül, hogy átesnénk a betegségen.

Fontos tudni azonban, hogy a védettség kialakulásához az oltás után még pár hétre van szükség a vírussal szemben, amely segíthet megakadályozni, hogy megbetegedjünk. Viszont ezután is fontos bizonyos óvintézkedések betartása, nehogy elkapjuk és továbbterjesszük a vírust.

Gyanús tünetek esetén érdemes legalább egy patikai antitest tesztet elvégezni, amelyek az ujjbegyből nyert vérből képesek kimutatni az eredményt, majd pedig konzultálni háziorvosunkkal.

Főnix Patika
4031 Debrecen, Angyalföld tér 1.

Nyitvatartás
Hétfőtől Péntekig: 8:00-18:00
Szombaton: 8:00-13:00
Vasárnap: Zárva

Patikánk bank- és egészségkártya elfogadóhely!
Minden jog fenntartva! © 2021 Főnix Patika
A weboldalt a DIAMOND AGENCY tervezte és kivitelezte.